123 Gura Barza: De la aur, la mizerie!

Gura Barza: De la aur, la mizerie!

Județ — By on 16/09/2012 17:34

Fără nicio legătură cu Roșia Montana, mi-am petrecut copilăria la bunici, în orașul minier Brad, din județul Hunedoara. Oamenii de aici au în comun trecutul exploatării de aur de la Gura Barza, vechi de două secole. În perioada interbelică, minele astea produceau 1% din aurul lumii. Apoi au hrănit, în funcție de stăpânire, austro-ungarii și rușii. Barza a fost un fel de El Dorado, unde, în timp foarte scurt, se extrăgeau multe kilograme pe distanțe foarte mici. În 2006, mina s-a închis. Aur mai există, dar nu sunt bani pentru a cumpăra tehnologia necesară extragerii. Totul a fost furat și vândut la fier vechi, iar aurul a rămas în zăcământ  și atrage hoți.

Îmi aduc aminte că tot orașul lucra la mină, inclusiv bunicii, vecinele și oamenii din alte sate. Nu era casă care să nu aibă un colț, ca un fel de altar, unde erau expuse tot felul de pietre semi-prețioase. Astăzi, dacă discuți cu ei despre mine fiecare are o poveste interesantă sau nu. Mulți fabulează, puțini știu, iar o dovadă în acest sens este istoria copacului aflat undeva prin pădure, nu se știe unde, la rădăcina căruia se află îngropate kilograme de aur ascunse de partizanii anti-comunisti. Am fost de curând la Brad. N-am găsit aurul, dar am fotografiat ruinele, aflate la ieșirea din oraș, la doi kilometri de urcat cu o Dacie din 82 pe un drum neasfaltat în dealu Blozu.

Cum urc dau de un pârâu alb perlă, în care nu trăiesc nici burienile. Mai urc puțin și dau de patru case și-un cal care de când eram mic tot acolo e. Îmi aduce aminte de povestea cailor minieri, care coborau în galerii înainte de apariția vagoanelor. Cică îi țineau atât de mult în mină, că orbeau.

Intrarea principală este străjuită de un tricolor proeminent și un paznic asemenea. Încerc să intru, dar omului nu-i place aparatul meu, așa că mă sfătuiește: “Nu intra că se oprește aerul și poți să mori”. După ce intru însă în rândul hoților de fier vechi și cotizez 20 de lei, mă lasă să mă plimb pe-acolo.

Colonia este părăsită, clădirile administrative precum spitalul și stația de pompieri stau să cadă.

În interiorul clădirilor s-au conservat dulapuri care încă mai păstrează poze din 78.

Atmosfera este vintage.

 

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

4 Comments

 1. maria anghelescu says:

  Articol de nota 10 si poze de nota 10+ .
  Multumim , sunteti bineveniti !!!!!

 2. Zarand says:

  Asta-i ce v-a adus “revolutis” aia de rahat din 89.
  Va meritati soarta.

 3. Zarand says:

  Zeci si zeci de ani minele de aur bradene au sustinut viata a mii si mii de oamnei. Iar acum, “democratia” asta, tot de rahat una, a inchis toate minele. Tragici imagini mai sus.

 4. Zarand says:

  Ma doare in inima cand vad imaginile astea, stiind cum au fost inainte,

Leave a Comment