123 Centrală Termică pe biomasă la Brad

Centrală Termică pe biomasă la Brad

Din Oraş — By on 28/09/2012 07:30

Pornind de la realitatea că preţul energiei termice în municipiul Brad este cel mai mare din ţară (830,99 lei/Gcal), din care 60% este ponderea păcurii (al cărui preţ de achiziţie este într-o creştere continuă),  Consiliul Local a constatat strict necesară realizarea unei noi Centrale Termice care să funcţioneze pe un combustibil ieftin.

În acest sens, Consiliul Local, prin H.C.L. nr.168/2011, a aprobat numirea unei comisii de specialitate care să analizeze şi să propună Consiliului soluţii în consecinţă.

În urma consultării A.N.R.S.C. Bucureşti, prin H.C.L. nr.6/2012 s-a adoptat procedura de delegare a gestiunii întregului S.A.C.E.T, reglementată prin H.G nr. 717/2008, iar documentaţiile tehnico – economice publicate în Monitorul Oficial, „Jurnalul Naţional” şi „ Mesagerul Hunedorean”, s-a impus realizarea unei noi surse de producere a energiei termice la un preţ suportabil din partea consumatorilor finali.

În cadrul acestei proceduri nu s-au înregistrat oferte valabile, nici la cele două licitaţii publice, nici la negocierea ulterioară, ceea ce a determinat Comisia de Evaluare să schimbe condiţiile iniţiale, în concordanţă cu Scrisoarea de Intenţie a Firmei GREEN
ENERGY ALLIANCE – AUSTRIA.

Firma din Austria intenţionează să investească într-o centrală termică pe biomasă, compusă din trei cazane de 6,3 MW, un grup fotovoltaic de 125 KW (pentru servicii interne) şi un acumulator de energie de 4 MW. Investiţia privată, estimată la cca. 9,8 milioane Euro, conţine valoarea centralei, a terenului de amplasament şi a circuitului tehnologic de racordare a centralei la actualul sistem public de termoficare (1,6 Km de circuit termic).

Pe parcursul mai multor şedinţe de negociere cu partenerii din Austria s-a definitivat soluţia tehnică, s-au negociat mai multe variante de tarif pentru energia termică produsă spre a fi vândută unui operator local de distribuţie şi furnizare şi se află în curs de dezbatere forma juridică a contractului de parteneriat public – privat.

Deoarece acest tip de contract PPP se supune strict Legii nr. 178/2010, care presupune parcurgerea mai multor etape şi – cu timpi de aşteptare care totalizează 2-3 luni – am propus o formă simplificată de contract de asociere în participaţiune, care se poate negocia pe principii ale Codului Civil, iar această propunere se află în studiu din partea avocaţilor firmei austriece.

Cu referire la tariful energiei termice produse, au fost avansate variante între 110 Euro/MWh – dacă investitorul nu poate accesa fonduri europene nerambursabile – şi 61 Euro/MWh – cu 90% fonduri europene nerambursabile – , în condiţiile în care cele 10.000 tone biomasă necesare într-un sezon rece se achiziţionează la preţul de 45 Euro/tonă. În măsura în care biomasa se va achiziţiona de piaţa locală, se apreciază o diminuare consistentă a preţului unitar, astfel încât şi energia produsă se va vinde la
un tarif mai mic.

Negocierile vor continua, până la semnarea contractului de colaborare. Se face precizarea că investiţia privată va fi exploatată de investitor pe o durată reglementată prin contract, până la recuperarea integrală a investiţiei, după care investitorul o va preda municipalităţii cu titlu gratuit şi lipsită de sarcini.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment