123 Ministrul chinez de Externe: Japonia a furat insulele din Marea Chinei. | InfoBrad.ro

Ministrul chinez de Externe: Japonia a furat insulele din Marea Chinei.

Extern — By on 28/09/2012 06:36

Ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a acuzat joi Japonia că a furat de la China insulele din Marea Chinei de Est pe care cele două state şi le dispută.

“Japonia a furat aceste insule în 1895 către finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii”, a afirmat ministrul la tribuna ONU, adăugând că aceste insule fac “parte integrantă din teritoriul chinez din antichitate”.

“Aşa-zisa cumpărare (a insulelor) precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez constituie o gravă încălcare a suveranităţii chineze”, a continuat acesta, vorbind despre “acte ilegale, nule şi neavenite”.

“Solicităm insistent părţii japoneze să oprească imediat orice act care atentează la suveranitatea teritorială a Chinei, să îşi îndrepte greşelile prin acţiuni concrete şi să revină la calea unei reglementări negociate”, a declarat acesta.

China este deranjată de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele din această regiune maritimă revendicate de cei doi giganţi asiatici. Micul arhipelag este numit de China Diaoyu, în timp ce Japonia le numeşte Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a afirmat miercuri la ONU că nu există “niciun compromis” posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku.

Noda a apreciat că China a înţeles greşit problemele aflate în joc şi i-a solicitat să oprească atacurile împotriva intereselor japoneze în China.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment