123 Aqualand Deva risca sa fie inchis | InfoBrad.ro

Aqualand Deva risca sa fie inchis

Județ — By on 06/10/2012 11:12

Printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia, din 1 octombrie a.c., autorizația de mediu a complexului Aqualand din Deva a fost anulată. Șase familii care locuiesc în apropierea complexului au deschis mai multe procese, iar unul dintre acestea a fost câștigat în instanță, la recurs, în data menționată. Cele șase familii, a căror locuințe se învecinează cu Aqualand, susțin că sunt deranjați de zgomot, vibrații și noxele produse de stația de producție de energie electrică și termică în cogenerare a complexului, adică stația care asigură apa caldă. Un ONG de mediu – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) – a sărit în ajutorul oamenilor deranjați de Aqualand.

Ce spune comunicatul ONG-ului

Cele șase familii care au deschis procesele împotriva Aqualand-ului au fost susținute de CIDMR. ”Curtea de Apel Alba a luat o decizie irevocabilă de anulare a autorizației de mediu pentru un complex de agrement din orașul Deva ca urmare a acțiunii judecătorești ai unui grup de cetățeni din vecinatatea complexului, afectați de zgomotul și poluarea produsă de instalație. Asociația Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a intervenit în acțiune în interesul reclamanților. În anul 2010 Primăria Deva a terminat lucrările și a pus în funcțiune un complex de agrement tip ‚AquaLand’ situat în orașul Deva, aceasta fiind și proprietarul instalației. Incinta complexului, în suprafață totală de 10000 de mp de bazine de înot, restaurante și terase este o sursă permanentă și masivă de zgomot și vibrații pentru locuințele învecinate, aflate la numai 5 m distanță. Cea mai problematică instalație a Complexului este însă o stație de producție de energie electrică și termică în cogenerare, care produce un zgomot ce depășeste cu mult valorile admise în zonele rezidențiale. Pe data de 3 decembrie 2009, APM Hunedoara a emis o autorizație de mediu pentru funcționarea stației de cogenerare a complexului. Proiectul complexului nu a trecut prin procedura de evaluare a impactului asupra mediului și a consultării populației. Mai mult, conform PUG Municipiul Deva, în zona în care este amplasat obiectivul sunt interzise construcțiile în care se desfășoară activități poluante, producătoare de noxe.

Mai mulți locuitori, proprietari ai caselor din zona de impact a instalației, au deschis o acțiune în instanță împotriva Primăriei Deva, a APM Hunedoara și a titularului actual al autorizației de mediu SC Aqualand Deva SRL, prin care au solicitat anularea autorizației de mediu eliberate de APM Hunedoara pentru stația de cogenerare a complexului. CIDRM a intervenit în acțiune în interesul reclamanților. După ce Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea, reclamanții și asociația au făcut recurs împotriva hotărârii primei instanțe, recurs soluționat de Curtea de Apel Alba prin decizia din 01.10.2012, pronunțată în Dosar 1216/97/2010”, se arată într-un comunicat al CIDMR. În urma acestei decizii a Curții de ApelAlba Iulia, stația de productie de energie electrică și termică în cogenerare ar trebui oprită. Ceea ce înseamnă că întreg complexul Aqualand ar rămâne fără apă caldă.
Georgeta Barabaș: ”Nu se confirmă. Nu sunt depășite valorile”

Directorul Agenției de Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, care în acest moment este consilier al ministrului Mediului, prin detașare, ne-a declarat că, deocamdată, nu se poate da un verdict referitor la acest caz. ”Așteptăm motivarea deciziei. Dar, în acest timp, dacă Primăria Deva depune un nou dosar, noi trebuie să-l primim. Dacă o nouă autorizație va fi dată sau nu, asta nu putem ști acum. Deocamdată, nefiind comunicată o sentință definitivă, noi nu putem să luăm nici o decizie”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Georgeta Barabaș, directorul Agenției de Protecția Mediului Hunedoara și consilier al ministrului Mediului. Aceasta a ținut să precizeze că, din punct de vedere al măsurătorilor, nu sunt probleme. ”Nu sunt depășite valorile maxime admise privind noxele, vibrațiile și zgomotul. Iar măsurătorile au fost făcute de laboratoare private acreditate”, afirmă directorul APM Hunedoara.
Primarul caută soluții convenabile pentru toți.

Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul Devei, Petru Mărginean, ne-a declarat că, până la această oră, nu a primit nimic oficial legat de această chestiune, ci numai întrebări de la reprezentanții presei. Așa că, deocamdată, nu poate să se pronunțe referitor la modul în care va acționa municipalitatea deveană, până nu vede hotărârea instanței și motivația acesteia. “Oricum, avem mai multe posibilități să prin care să rezolvăm această problemă în interesul locuitorilor municipilui și nu doar a lor. Fie vom solicita o altă autorizație de mediu, fie vom face apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, fie vom sta de vorbă cu oamenii din zonă pentru a găsi o soluție convenabilă pentru toată lumea”, a declarat primarul municipiului Deva.

Sursa: Mesagerulhunedorean

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: ,

1 Comment

  1. Ben says:

    Pe vremea ce2nd eram pioeinr, prin ’85-’89 una din taberele de vara a fost la Păuliş (le2ngă Arad), acolo ne-am dus cu mocăniţa de mai multe ori een diverse excursii. Ştiu că mergea foarte eencet, ceva gen 20km/ora iar odată la eentoarcere s-a stricat ceva şi am mers vreo 10km pe jos pe2nă la tabără. (Nu ne-a ajuns din urmă) Mai ţin minte scaunele / banchetele din lemn, erau din ceva şipci/laţi de vreo 2/3 cm lăţime, cu straturi/straturi de vopsea pe ei.. Amintiri frumoase oricum.

Leave a Comment