123 La Ribiţa si Crișcior – doua biserici monument din Tara Zarandului

La Ribiţa si Crișcior – doua biserici monument din Tara Zarandului

Județ — By on 09/10/2012 20:18

Biserica „Sfântul Nicolae” din Ribiţa (aflata la 7 km de Brad si 44 km de Deva) este inclusa Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si pastreaza una dintre cele mai vechi si valoroase fresce bizatine din Transilvania, datata între 1414-1417.

Biserica a fost ctitorita la începutul secolului XV de fratii Vratislav, Matia si Miclaus, fii ai cneazului Vladislav. Cneazul stapânise peste satele Mesteacanul de Jos, Mesteacanul de Sus, Ribiţa şi Ţebea (pomenit „Tertfalva” în pisanie). In 1404, regele Sigismund îl deposeda pe Vladislav de mosiile sale, pentru a le returna câteva luni mai târziu fiilor acestuia. In semn de multumire adusa lui Dumnezeu, cei trei au ctitorit biserica din Ribita închinata Sfântului Nicolae.

Tabloul votiv de pe peretele sudic ni-i arata pe ctitorii bisericii si jupânitele lor îmbracati în straie populare ce pot fi recunoscute si în zilele noastre în Tara Zarandului. Si tunsoarea barbatilor era usor de recunoscut pâna nu demult printre taranii din Apuseni: ctitorii ne sunt infatisati cu parul retezat pe frunte si purtat în chica, au barbile tunse destul de scurt, îngrijite. Pe peretele nordic sunt pictati cei tregi regi maghiari canonizati: Stefan, Emeric si Ladislau. Iconostasul ne înfatiseaza chipul lui Hristos pe un stergar traditional. „Este cel mai frumos Pantocrator din pictura româneasca”, spune Dan Căceu, pictorul restaurator prin a carui stradanie a început sa fie adusa la lumina, începând cu 1994, aceasta minunata fresca ce fusese acoperita cu mai multe straturi de tencuiala dupa reforma calvina din secolul XVI.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Crișcior (7 km de Brad si 43 km de Deva) a fost ctitorita la sfârsitul secolului XIV. Tabloul votiv ni-l înfatiseaza pe ctitor, cneazul Bâlea Boarul alaturi de soţia sa  Vişa, si fiul lor  Iova,închinând biserica Maicii Domnului. Personajele au trasaturi elegante, iar sotia ctitorului este infatisata purtând o marama ce aminteste de portul popular al femeilor din Apuseni. Peretele nordic ne-o înfatiseaza pe Sfânta Marina certându-l pe Diavol, motiv iconografic întâlnit în Transilvania la Densus si Zlatna, dar specific Moldovei. Ca si la Ribita, sunt înfatisati cei trei regi canonizati ai Ungariei, în urma deciziei Consiului de la Buda, din 1279, care a obligat toate bisericile sa aiba acest omagiu. La Criscior, fragmente conservate din pictura ce înfatisa Judecata de Apoi stau marturie ca, la origini, biserica fusese pictata si la exterior.

*La Criscior mai poate fi vizitat Muzeul de etnologie. De asemenea, merita vazuta mocanita care leaga pe ecartament strâmt satul Criscior de municipiul Brad.

In Ribita este si punctul muzeistic „Lada de zestre”, iar în satul Crisan este Casa Memoriala Crisan care pastreaza amintirea unuia dintre cei trei lideri ai rascoalei de la 1784. In amonte de satul Ribicioara sunt Cheile Ribicioarei.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment