123 Biserica de lemn din Bulzeștii de Sus | InfoBrad.ro

Biserica de lemn din Bulzeștii de Sus

Județ — By on 25/11/2012 19:50

Biserica de lemn din Bulzeștii de Sus, comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara a fost ridicată în sec.XIX (1853). Are hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03274.

Biserica de lemn „Sfântul Ioan Gură de Aur” din centrul comunal Bulzeștii de Sus, înscrisă pe lista monumentelor istorice românești, este rezultatul a trei santiere constructive distncte. Astfel, un prim edificiu, de dimensiuni medii, pare să fi fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe locul unei ctitorii medievale din bârne, consemnată de catagrafiile din 1733 și 1750; un document din anul 1750 ne transmite că meșterul Dănilă Giurș era acuzat că nu și-a îndeplinit promisiunea de-a ridica în Bulzeștii de Sus și în Bulzeștii de Jos câte-o biserică, scop în care comunitățile sătești donaseră terenurile cuvenite. Acesta ar fi, așadar, lăcașul de cult menționat pe harta iosefină a Transilvaniei(1769-1773) și în conscrpitia din 1805; comisia de recenzare Buccow din 1761-1762 îl omite, socotindu-l, probabil, în construcție. Edificiul nu figurează, din acelasi motiv, nici in tabelele recensamântului ecleziastic din 1829-1831 (este menționat, în dreptul satului „Bulzesty” un singur lăcaș de cult, anume cel din Bulzeștii de Jos), fiind supus, în anul 1830, unei ample renovări cu caracter de rectitorire. Avariat în timpul Revoluției de la 1848-1849, lăcașul a fost refăcut în 1853; alte reparații s-au desfășurat în anii 1925,1934,1959,1967-1968 și 1992-1995. Prin urmare, din edificiul inițial au rămas, probabil, doar câteva bârne.

Este un edificiu de plan dreptunghiular, cu absida pentagonală decroșată, prevăzut cu un turn-clopotniță scund, cu foisor deschis și fleșă înaltă, rezemat pe coama acoperisului de tablă. În dreptul celor două intrări, de sud și de vest, au fost adosate pridvoare deschișe, spațioase. În 1967, suprafața interioară și exterioară a bârnelor a fost tencuită, mascâmndu-se astfel eventualele fragmente murale păstrate, datorate, cu probaiblitate, zugravului Simion Silaghi din Abrud, autorul mai multor icoane pe lemn.

sursa: wikipedia

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

1 Comment

  1. Thomas says:

    Am un mare respect penrtu dl. Prof. Mencinicopschi, penrtu eforturile sale titanice de a se face ascultat, nu doar auzit si privit si inteles, nu doar vazut. Problema este a oamenilor de rand care vor sa traiasca doar clipa, fara sa se gandeasca la consecintele pe termen lung. Urla ca de ce nu sunt informati corect, dar cand cineva in sfarsit o face, schimba canalul si se uita la pitipoace nu citesc carti si reviste de sanatate deci cu ce sa faca comparatie? Pun o placa uzata: De ceva tot trebuie sa murim! Pai da, zilele ne sunt numarate de la D-zeu, dar avem alegerea sa le traim in mare suferinta sau intr-un mediu mai placut si mai sanatos. Toti gresim, experimentam si bine si rau de-alungul unei vieti, important e sa te opresti la un moment dat si sa fii atent la semne, inainte sa iei curba vietii in viteza si sa cazi direct in prapastie, tragand si pe altii dupa tine. De ce sunt asa lacomi oamenii politici si procesatorii? Nu au mai mult decat o viata, nu au doua guri si la randul lor vor suferi ce aceleasi cancere si vor ajunge cu toti banii din lume pe mana unor doctori insensibili si vanitosi ca si ei. Ce crima s-a facut cu industrializarea ce minunat era sa avem fiecare casuta noastra mica, cu gradina si pomi fructiferi, sa ne gospodarim natural asa cum faceau strabunicii nostri. Ei vorba d-lui Prof Mencinicopschi, scapa cine stie si mai ales cine schimba ce e de schimbat.

Leave a Comment