123 Biserica de lemn din Mesteacăn | InfoBrad.ro

Biserica de lemn din Mesteacăn

Din Oraş — By on 28/11/2012 11:43

Una dintre cele mai interesante biserici din județ este Biserica de lemn din Mesteacăn, județul Hunedoara. Aceasta a fost ridicată în anul 1898. Are hramul „Sfinții Epifanie și Gherman”. Biserica nu este pictată și nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.

În cătunul depopulat Mesteacăn (în anul 2008 rezidau aici doar trei locuitori), punctul cel mai nordic al comunei hațegane Răchitova, se înalță o biserică de lemn cu hramul “Sfinții Epifanie și Gherman”.

Pereții acesteia înscriu planul dreptunghiular clasic, cu absida nedecroșată, poligonală cu trei laturi. Deasupra pronaosului tăvănit a fost înălțată o clopotniță robustă, cu un coif piramidal zvelt, acoperit, la fel ca întregul edificiu, cu țiglă. O ușă scundă, amplasată pe latura vestică, asigură accesul în sfântul lăcaș. Biserica, tencuită la interior și văruită, a fost construită în anul 1898, în timpul păstoririi preotului unit Silviu Simonetti. Lăcașul, renovat în 1926 (șantierul a avut caracterul unei adevărate rectitoriri), a fost precedat de alte două edificii din bârne, unul ridicat în anul 1763 (reparat în 1790), celălalt în cursul secolului al XVII-lea.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment