123 Mănăstirea Crișan, o oază de liniște spirituală din Apuseni

Mănăstirea Crișan, o oază de liniște spirituală din Apuseni

Județ — By on 16/12/2012 11:26

manastirea-vaca-crisan-(3)Mai multe oaze de liniste spirituala putem gasi  in judetul Hunedoara. Una dintre cele mai cautate este Manastirea Crisan, aflata la aproape zece kilometri de municipiul Brad, in comuna Ribita.

Manastirea dispune si de circa 20 de camere de cazare, camere atat pentru familii, atat cu doua paturi si camere cu trei paturi pentru familii cu un copil sau daca sunt trei persoane venite. fiecare camera contine pe langa cele doua paturi si baie proprie. Si aici cazarea si masa sunt gratuite pentru credinciosi. Cei care vor sa innopteze in lacasul de cult trebuie sa participe la slujbe.

Lacasul sfant are mereu portile deschise pentru credinciosii care vor sa-si gaseasca linistea spirituala. Conditiile de cazare sunt modeste in comparatie cu cele de la pensiuni, dar calugarii nu duc lipsa de oaspeti.

Atunci cand se cazeaza, pelerinii trebuie sa fie pregatiti sa adopte stilul de viata al slujitorilor Domnului. In postul Craciunului, meniul pentru toate cele 3 mese este, bineinteles, de post.

Manastirea Crisan, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Vaca, este o manastire ortodoxa situata in satul Crisan al comunei Ribita, judetul Hunedoara. Manastirea cu obste de calugari, intemeiata in secolul al XVI-lea, este situata la o distanta de aproximativ 7 km nord de Brad si la 46 km nord de Deva.

Ansamblul monahal este situat pe deal, cu diferenta de nivel, si de aceea a fost necesar pentru constructia cladirilor sa se sparga si sa se niveleze malul dealului. Manastirea este o marturie a ortodoxiei romanesti pe atat de zbuciumatul pamant al Transilvaniei Ortodoxe. Biserica manastirii poarta hramul „Nasterea Maicii Domnului”.

Ribita – marturie a ortodoxiei romanesti din Transilvania

Prima atestare a satului Ribita dateaza de la 1369, prin documentul care ii confirma lui Neasca Teodor stapanirea asupra satelor Ribita, Mesteacanul de Sus si de Jos si Tertfala (Tebea). Neasca Teodor era tatal cneazului Vladislav, ctititorul bisericii de la Ribita. Neasca Teodor, in anul 1404 este sanctionat de catre regele Sigismund de Luxemburg cu pierderea mosiilor, pentru “nota infidelitas”. In acelasi an, fii lui: Matia, Vlatislav si Miclaus, reprimesc mosiile, si, drept multumire, incep constructia bisericii de la Ribita.

Comuna Ribita este situata in partea nordica a judetului Hunedoara, in Depresiunea Bradului din frumoasa Tara a Zarandului, pe prelungirile culmilor care coboara ca niste spinari dinspre Muntii Bihorului si Muntele Gaina. Distanta fara de marile orase ale zonei: 44 kilometri pana in Deva, 145 kilometri pana in Oradea, 165 kilometri pana in Arad. Aflata la sapte kilometri de municipiul Brad, in comuna Ribita se ajunge urmand soseaua Brad – Oradea. Pe acest drum, dupa cinci kilometri, in partea dreapta se desprinde un drum asfaltat, care trece peste calea ferata si dupa alti doi kilometri se ajunge in centrul comunei.

Satul Crisan prezinta un interes deosebit din punct de vedere istoric si cultural, putand fi considerat un sat istoric. Aici s-a nascut Gheorghe Crisan, cel de-al treilea conducator al Rascoalei de la 1784 din Transilvania – Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Un monument istoric deosebit este Manastirea Crisan (secolul XVI), care a functionat pana dupa Rascoala lui Horea, fiind parasita in urma unei alunecari de teren.

Din cele sase biserici ortodoxe ale comunei Ribita, patru sunt monumente de arhitectura, fiind inscrise in Lista Monumentelor Istorice din Romania. Acestea sunt : Biserica Sfantul Ierarh Nicolae din Ribita (secolul XIV), Biserica Sfanta Cuvioasa Paraschiva din Ribicioara (secolul XVIII), Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dumbrava de Jos (secolul XIX) si Biserica Sfantul Ierarh Nicolae din Dumbrava de Sus (1848).

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

1 Comment

  1. erica says:

    frumoase locuri!aici mi-am botezat copilul nascut in Africa de sud..

Leave a Comment