123 Interviu – Alexandru Lupea, SpeoZarand Brad

Interviu – Alexandru Lupea, SpeoZarand Brad

Din Oraş — By on 15/01/2013 17:13

DSCF41571. Sunteți membru al Asociației Montane SpeoZarand Brad. Ce activități desfășoară asociația ?

Sunt membru al cercului de speologi din zona Zarandului  de acum 10 ani, dar clubul a luat naștere ca și structură juridică în anul 2008. Primul cerc de spelogi din această zonă a apărut în anii `70. Asociația se ocupă în general cu activitatea spelogică din zonă, dar și alte activități de munte (sky și placă, pe timp de iarnă, alpinism pe timp de vara).

2. Care sunt legăturile asociației cu Federația Română de Speologie ? Dar cu Institutul de Speologie „Emil Racovița” ?

Avem legături vechi cu aceste două instituții datorită membrului de onoare  Traian Bebe Bosdoc. În anul 2012 tabara de vară a clubului s-a desfășurat în localitatea Rosia, județul Bihor (zonă numită Runcuri) la președintele federație din vremea aceea, iar actualul președinte(ă) a fost în premieră românească pe vârful Mramornaya Stena, din  Kazakshtan (6400 m) împreună cu colegul nostru de club, Mihai Vlad.

3. Aveți un sediu, echipamente pe care le puteți pune la dispoziția simpatizanților asociației ?

Avem un sediu dar cred că ne vom muta de anul acesta într-un nou spațiu. Echipamentul este modest în acest moment dar se imbunătățește în fiecare lună, după cum se strânge cotizația de la membrii activi. Membrii simpatizanți, dacă vor să fie alături de noi, trebuie să vină cu echipament de „acasa” 🙂 deoarece echipamentul clubului este doar pentru membrii activi.

4. Aveți un plan de atragere a tinerilor din zonă spre activitățile montane ?

Un plan există, dar mai avem de lucru pentru a-l pune în aplicare deoarece cei mai mulți tineri nu mai par să fie pasionați de munte.

6. Ați fost ajutați în demersurile dvs. de vreun sponsor sau autoritate locală?

Cu anumite sume de bani, pentru expedițiile colegului nostru Mihai Vlad, din 2008 Montblanc,  2010 Ararat și 2012 Mramornaya Stena am fost ajutați de Primăria Brad și încă câteva firme din zonă. Casa de Cultura Brad ne-a pus la dispoziție un sediu.

7. Care sunt planurile de viitor ale asociației ?

Să reușim să trezim interesul copiilor din Țara Zarandului pentru activitățiile montane, având în vedere frumusețea locurilor, bogăția lor geologică, speologică și antropologică. Avem o agendă bogată de evenimente, timpul fiindu-ne singurul adversar.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment