123 Chinezii vor să redeschidă mineritul la Țebea | InfoBrad.ro

Chinezii vor să redeschidă mineritul la Țebea

Județ — By on 02/02/2013 15:32

miner-mina-galerieStatul chinez, printr-o companie de stat este interesat de redechiderea carierei de suprafaţă de la EM Ţebea, judeţul Hunedoara.

Amintim că fosta mină de cărbune brun din Ţebea, a fost închisă în anul 2006 și a lăsat fără loc de muncă numeroși brădeni.

„În urma materialelor pe care le-am prezentat o firmă de stat din China s-a arătat interesată să vină să studieze această oportunitate şi să investească în exploatarea cărbunelui” a declarat prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Acesta a mai explicat calitatea cărbunelui brun de la Țebea și a precizat cantitatea de cărbuni ce face interesată cariera pentru investitorii asiatici: „Cărbunele brun are o capacitate calorică de 2.200-3.000 de gigacalorii/tonă, mult mai mică decât huila, care are 3.500-4.000 de gigacalorii/tonă. La Ţebea în carieră există aproximativ 17 milioane de tone de cărbune brun care poate fi exploatat cu costuri de investiţii mai mici decât huila, care se explotează în subteran. O firmă de stat din China este interesată de o investiţie care să fie amortizată într-o perioadă îndelungată de timp, iar reprezentanţii săi susţin că vor face un studiu pentru a afla dacă în zonă există cantitatea de care vorbim”.

Mina de la Țebea a fost închisă în 2006, din cauză că s-a considerat că zăcământul de cărbune brun era aproape epuizat 🙂 Cariera Ţebea a funcţionat fără întrerupere din 1864, iar din anii ’70 a trecut în administrarea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani. De la CNH, cariera a trecut la societatea de închideri de mine Conversmin, iar acum ar putea ajunge la chinezii care vor să exploateze zăcământul.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment