123 Povestea brădeanului care a pus bazele uneia dintre cele mai importante agenţii de impresariat sportiv din Asia

Povestea brădeanului care a pus bazele uneia dintre cele mai importante agenţii de impresariat sportiv din Asia

Din Oraş — By on 24/02/2013 21:35

bradeanEste reprezentantul oficial în Asia al lui Sven Goran Eriksson şi Sam Allardyce, antrenorul celor de la West Ham. A pus umărul la transferurile lui Raul şi Nikolas Anelka în Qatar şi China şi îi cunoaşte îndeaproape pe Mirel Rădoi şi Cosmin Olăroiu. A avut inspiraţia de a pune bazele unei agenţii de impresariat într-una din cele mai ofertante pieţe din lumea fotbalului şi nu vrea să se oprească aici.

Brădeanul Robert Cristian Trif a înfiinţat Euro World Sports Agency cu trei ani în urmă şi acum începe să culeagă roadele unui pariu îndrăzneţ. A lăsat deoparte mingea, oraşul natal, prietenii şi familia şi a aprofundat lumea impresariatului sportiv într-o zonă spre care se îndreaptă tot mai mulţi dintre marii fotbalişti ai planetei.

în primii 10 într-o piaţă imensă

Priveşte lucrurile relaxat din Dubai, acolo unde s-a stabilit acum mai bine de 10 ani. Cam exact în perioada în care cel mai populat dintre emiratele aşezate de-a lungul Golfului Persic şi-a început expansiunea. A „gustat” câte puţin din mai multe domenii până când a realizat că odată cu „boom-ul” care a propulsat Dubai-ul într-unul dintre cele mai importante locuri de pe planetă, va creşte şi dorinţa şeicilor de a-şi crea adevărate dreamteamuri cu care să le dea peste nas celor de pe Bătrânul Continent. Mai întâi în fotbal, iar mai apoi şi în alte sporturi. „Compania mea, Euro World Sports Agency, a ajuns în primele 10 din Asia în momentul acesta. Nu mă aşteptam să am un asemenea succes, mai ales că am pus bazele ei doar în 2010. Credeam că va dura cel puţin 4 ani până să ne impunem pe piaţă. Lucrez cu impresari din Europa, însă acolo nu voi intra decât în momentul în care voi deveni cel mai bun din Asia. Viitorul sună bine, asta simt. Am vrut mereu să fiu considerat diferit faţă de alţi agenţi, sunt implicat direct în activitatea clienţilor mei. Vreau să îi motivez, să fiu aproape de ei, aşa putem face performanţe. îmi place să iau jucători şi antrenori în momente grele din carierele lor şi împreună să reuşim să urcăm”, povesteşte Trif, care spune că începutul drumului n-a fost unul deloc uşor: „Sincer, în momentul în care am intrat în impresariat nu cunoşteam pe nimeni din domeniu. La început mi-a fost foarte greu pentru că erau multe uşi închise. Cluburile se bazau pe relaţiile cu agenţii existente şi era foarte greu să pătrunzi în interiorul lor. în plus era dificil să explic că de fapt eu sunt suportul unui club în momentul în care fac acel transfer, iar prin metodele mele ajut şi clientul dar şi clubul în acelaşi timp prin abordarea mea”.

De la Raul şi Anelka, la primul om care a dus Emiratele Arabe Unite la Olimpiadă

Săptămâna trecută a bifat un record. Introdus în ultimele minute ale partidei dintre Celtic şi Juventus, Nikolas Anelka a ajuns să evolueze în Liga Campionilor cu şase echipe diferite. Până să ajungă în curtea „Bătrânei Doamne” a făcut o „escală” în China, la Shanghai Shenua, acolo unde l-a urmat pe Didier Drogba. Robert Cristian s-a numărat printre cei care au intermediat trecerea în Extremul Orient. „Am fost sunat de doi impresari cu care colaborez pentru Anglia şi care ştiau că sunt specializat pe zona Asiei. M-au întrebat dacă putem colabora pentru mai mulţi jucători, iar Anelka era unul dintre numele mari de pe listă. Aşa am început colaborarea directă cu cluburile pentru el. Chinezii au fost cei mai hotărâţi în privinţa lui deşi jucătorul şi-a luat timp să se decidă. Până la urmă, s-a transferat la sugestia lui Drogba. Aproape 300.000 de euro pe săptămână!”, spune hunedoreanul. La scurt timp, altă „bombă”. 16 ani şi peste 320 de goluri sub tricoul „blanco”. După o aventură în Germania, Raul Gonzalez a ales mirajul Emiratelor. în urmă cu jumătate de an a semnat cu Al Sadd, gruparea din Qatar care în 2011 punea mâna pe Liga Campionilor Asiei. Robert Cristian a fost acolo şi împreună cu colaboratorii săi a făcut posibilă mutarea. „Iniţial îi căutam o echipă şi lui Ivica Olic, tot în Qatar, iar de aici, din vorbă în vorbă, am ajuns la Raul. Cei de la Al Sadd îl doreau cu orice preţ şi chiar dacă oferta a fost irezistibilă, negocierile au durat două săptămâni. Salariul lui anual se ridică undeva la 3 milioane de euro. Chiar şi aşa, el este foarte modest, un adevărat gentleman, cu care poţi vorbi aproape orice”, adaugă Trif. Dincolo de cele două nume mari, hunedoreanul este mândru şi de alte mutări inspirate realizate în ultima vreme. Una dintre ele este selecţionerul Emiratelor Arabe Unite, Mahdi Ali Hassan Redha, omul care a reuşit să ducă „naţionala” EAU, în premieră, la Jocurile Olimpice, în vara lui 2012. „Este campion al golfului, unul din oamenii cu care colaborez cel mai bine. Sunt convins că va arăta multe în viitor şi asta pentru că în urmă cu câţiva ani nimeni nu îi dădea nici o şansă la acest nivel.”.

Românii, pariul pentru viitor

Cum arată viitorul pentru români, printre banii care nu se mai termină ai şeicilor? Mai mult decât roz. Brădeanul spune că atât jucătorii, cât şi antrenorii români sunt văzuţi foarte bine în Orientul Mijlociu, dar şi în China. Iar exemple sunt destule: Cosmin Olăriu, Răzvan Lucescu, Mirel Rădoi, Ladislau Bölöni, Marius Şumudică sau Ion Marin. Cu ultimul are o relaţie specială. L-a adus în 2012 la Al Kuwait, iar şeicii de acolo îi mulţumesc şi acum pentru mutare. „Roş-albaştrii” sunt primii în campionat după 13 etape. „Românii sunt văzuţi ca adevăraţi profesionişti în această zonă a lumii, tocmai prin performanţele pe care le-au realizat. Rădoi şi Olăroiu sunt de-a dreptul «zei», toată lumea ştie acest lucru. De un respect deosebit se bucură şi Ilie Balaci, cel care a deschis practic drumul românilor în această parte a lumii şi mai noi Ion Marin, care e lider în momentul de faţă cu cei de la Al Kuewit, iar părerea mea e că va câştiga campionatul. Vin tare din spate Lucescu şi Şumudică, dar acolo mai e nevoie de timp pentru a demonstra valoarea”, este de părere impresarul, care dezvăluie şi care sunt proiectele la care lucrează acum. „încerc să îi găsesc un angajament lui Gheorghe Cornea (n.red. – fost antrenor al Aurului Brad şi CFR Simeria) şi sunt pe punctul de a perfecta un transfer al unui jucător important din Premier League, în Qatar. Şi nu ne oprim aici. Anul trecut am intrat şi piaţa handbalului, a cricket-ului şi a voleiului, ramuri cu o dezvoltare rapidă”.

„Cel mai mare obstacol în momentul în care lucrezi la un transfer sunt intermediarii. Deseori am închis contracte unde erau patru intermediari care făceau tranzacţia foarte dificil de realizat. Se întâmplă uneori să pierzi contractele din cauza comisionului mare cerut de unii”

„Sam Allardyce m-a impresionat cel mai mult prin simplitatea de care a dat dovadă. îmi aduc aminte că ne-am întâlnit de două ori înainte de a se decide să colaborăm. A fost foarte direct, ştie ceea ce vrea cu adevărat. Mă aşteptam să fie puţin arogant având în vedere că este un antrenor cunoscut în Anglia”

„Ca impresar, trebuie să fi ferm şi mereu pe poziţii. Să inspiri încredere, să fii mereu pozitiv, tocmai pentru a da un imbold clientului. Trebuie să ai o relaţie excelentă cu cluburile pentru a reuşi”

(Foto: Robert Cristian Trif, alături de Mohamed Al Aenzi – directorul executiv al celor de la Al Jazira, gruparea la care a antrenat, printre alţii şi Ladislau Bölöni)

Sursa: Glasul-HD

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook  

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment