123 Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Cris | InfoBrad.ro

Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Cris

Județ — By on 03/03/2013 15:35
17465453Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Cris a fost reconstruita pe locul unde a fost casa brutarului Ioan Stupina, zis Lieber. Pe prispa acestuia a fost gasit Avram Iancu, mort, în dimineata zilei de 10 septembrie 1872. A fost înmormântat cu funeralii nationale în apropiere, la Tebea, sub „Gorunul lui Horea”, în 13 septembrie 1872.
Timp de 20 de ani a colindat Avram Iancu tinutul Zarandului si Tara Motilor dupa ce a refuzat sa-l întâlneasca pe împaratul Franz Iosef în 1852. In acesti ani de pribegie, multi l-au vazut la Câmpeni, Abrud, Brad, Baia de Cris ori Halmagiu având adesea privirea trista si pierduta, cântând din fluier, ori pescuind în apele Crisului. 
Craiul Muntilor se considera înselat de austrieci si de imparat, care nu si-au tinut de cuvântul dat natiunii române, desi românii le tinusera partea împotriva ungurilor în Transilvania la 1848-1849. Pe seama lui Iancu si a Imparatului circula chiar o legenda. Trimisii lui Franz Iosef i-ar fi spus lui Iancu sa vina sa-l vada pe imparatul care sosise la Câmpeni. Iar Iancu ar fi pus saua pe o vaca raspunzându-le: „Spuneti la Francisc Iosef ca un bolund cu un mincinos nu s-or întelege niciodata.”
S-a sfârsit în acest loc din Baia de Cris, unde venea adesea. Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Cris prezinta personalitatea liderului revolutionar român, o fotografie din ultimul an al vietii lui Avram Iancu, doua tablouri putin cunoscute ce-l infatiseaza imbracat în haine motesti,  precum si obiecte etnografice.
La Tebea, satul alaturat, se afla mormântul lui Avram Iancu si Gorunul lui Horea.
In apropiere, la circa opt kilometri la est, în satul Crisan se afla Casa Memoriala Crisan , unde a fost reconstruita dupa vechi fotografii locuinta capeteniei rasculatilor de la 1784, si Biserica „Sfântul Nicolae” din Ribita , ce dateaza din 1414 si are una dintre cele mai frumoase picturi murale din Transilvania.
Localizare. Casa Muzeul Avram Iancu se afla pe strada Florilor, nr 1A, în satul Baia de Cris, jud. Hunedoara. Baia de Cris este la zece kilometri nord de orasul Brad si la 47 kilometri de Deva.
Coordonate GPS: 46.171851, 22.714371
Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment