123 Eldorado Gold va începe lucrările de explorare la Brad | InfoBrad.ro

Eldorado Gold va începe lucrările de explorare la Brad

Eveniment — By on 06/09/2013 10:18

eldorado_goldEldorado Gold va începe lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel, judeţul Hunedoara, în prima parte a trimestrului al patrulea, a anunţat joi compania canadiană.

Compania a precizat că a finalizat forările de la exploatarea Certej, judeţul Hunedoara, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor.

„Activităţile de explorare vor fi orientate către exploatările Brad, Deva şi Muncel, pentru care am obţinut licenţe, forările preliminare fiind anticipate la începutul trimestrului al patrulea”, se arată în comunicatul companiei.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat în februarie trei licenţe de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel şi Brad, judeţul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Tranzacţia a fost finalizată în februarie. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Deva Gold s-a aflat în toamna anului trecut în mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

În septembrie anul trecut, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Ministrul Mediului a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Agenţia Regională de Mediu Timişoara a anunţat, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.

Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului a depus, la Tribunalul Bucureşti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România.

În trimestrul al doilea din acest an, Eldorado Gold a obţinut un profit net de 43,3 milioane de dolari, în scădere de la 46,6 milioane de dolari în urmă cu un an. Compania a produs în trimestrul al doilea aproximativ 5 tone de aur, cu 31% mai mult decât în perioada similară a anului 2012, la un cost operaţional mediu de 478 de dolari pe uncie.

sursă: Mediafax

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , ,

6 Comments

 1. George Călămar says:

  Domnule primar,

  in numele copiilor nostri si al lui Dumnezeu: salvati zona Brad de acesti smecheri si hoti! Muntii Apuseni nu au nevoie de sate golite, de cratere si lacuri cu cianura. Numai cit s-a ecologizat taul de la Steampuri si , iata, anul asta s-au facut prune pe toate dealurile cum nici batrinii nu au vazut.

  Informati oamenii exact despre ce e vorba PE TERMEN LUNG, DE 30-50 ANI! Bietii oameni naivi si saraci se lasa inselati, isi vind casele pe nimic in schimbul iluziei unor locuri de munca temporare si,vai, oare cit de bine platite, domnule primar?

  Ginditi-va la copiii nostri!

  Cu stima,
  George Călămar
  Str. Salcâmilor

 2. George Călămar says:

  Din Curentul:
  “Dacă Beny Steinmetz, în mod direct sau prin interpuși, pentru a ajunge la zăcămintele de aur, a mituit în alte state ale lumii înalți funcționari publici și demnitari, de ce România ar fi făcut excepție?”

  “Arhitectul exploatării de la Roșia Montană, Beny Steinmetz, sub anchetă internațională”

  Cititi de urgenta articolul de mai sus din Curentul si transmiteti aceste citeva rinduri mai departe! catre cei care protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana…
  Cred ca articolul a fost preluat din: The Guardian si poate fi citit la:

  http://www.theguardian.com/world/2013/apr/16/fbi-arrest-bribery-10bn-mountain
  In esenta este vorba de “omul de afaceri” israelian (Beny Steinmetz), acelasi care este in spatele proiectului de la Rosia Montana, via Gabriel Resources / Gold Corporation. Acesta a cumparat de la guvernul corupt din Guinea (fosta franceza) cu 156 de milioane de dolari (dind spaga unor guvernanti) un mare zacamint de fier de la Simandou Guinea, apoi a revindut jumatate din acelasi zacamint, tot aceluiasi guvern corupt pentru 2,5 miliarde de lire sterline!!! (1 lira sterlina = 1,5 dolari americani); adicatelea de: (2.500.000.000×1,5)/156.000.000 = 24 de ori mai mult, dar! doar pentru jumatate din ceea ce cumparase! (de la “guvernanti”)

  Unii guvernanti mai patrioti din Guinea au facut o plingere la FBI (Federal Bureau of Information) in USA si interpolul a decis sa faca perchezitii inopinate si in acelasi timp in mai multe locatii ale firmei BSG Resources (v. http://www.bsgresources.com/mining-and-metals/gold/ ) – ale evreului nostru de mai sus – insa o parte din acte / documente fusesera deja distruse (…). Domnul Cilins – unul din “arzatorii” de documente – ar putea fi inchis pentru 20 de ani NUMAI pentru distrugere de evidenta! Veti observa ca spagile erau de MILIOANE DE DOLARI!

  Ma intreb si eu si il intreb si pe domnul Tanase (directorul de la RM Gold Corp.):

  1 – Cu cine lucrati domnule director? Peste citiva ani veti spune ca n-ati avut habar de asa ceva! Acum aveti?

  2- Oare de ce-o fi plecat “premierul” nostru la Miami Beach? si apoi, “brusc si deodata”, a impins legea pentru proiectul Rosia Montana in parlament ?; desigur, el nefiind de acord cu legea pe care o elaborase si o impinsese repede de tot…
  3- Oare de ce a vrut PSD-ul sa ajunga la guvernare cit mai repede? I-o fi fost frica ca spaga sa nu fie luata de “baietii destepti” de la PDL?…si in fine:

  4- Oare NOI ar trebui sa informam SRI-ul despre “calitatea” firmei BSG Resources, or ar trebui sa cerem mai multe informatii de la FBI si apoi sa informam SRI-ul?

 3. Radu says:

  Spunea Piso de la Cluj ca Rosia Montana e doar regina de pe tabla! Bagati otravuri in toata tara! Jeguri de politicieni, la copiii nostri va gandati, ca pe ai vostri ii trimiteti din tara cu banii luati ca spaga. Va vindeti tara si neamul!

 4. serban says:

  NU EXPLOATARII CU CIANURI!
  Treziti-va !

 5. Sefu` says:

  Ba, nu vorbiti fara sa stiti. Nici nu aveti habar ce inseamna ceanura. Documentati-va! Iar in al 2-lea rand, cineva plateste protestatarii. De ce nu au iesit cand au fost taiate pensiile si salarile bugetarilor? De ce tocmai acum? E logic ca alte tari nu vor ca noi sa fim mai bogati decat ele prin aceste exploaatari. Cate paduri au fost taiate in Romania fara aprobare si fara nimic? Bine ca aveti curaj sa comentati la 50 de pomi si cand taie paduri intregi nu zice nimeni nimic!

 6. secret admirer says:

  Mai George Căcănar, beshi la kkt, tzaranoiule, fmm!

Leave a Comment