123 Florin Cazacu: „Mina Barza a dat odată 1% din producția mondială de aur” | InfoBrad.ro

Florin Cazacu: „Mina Barza a dat odată 1% din producția mondială de aur”

Politică — By on 28/12/2013 14:09

312393_411877025599827_1769155808_nÎntr-un interviu acordat site-ului Ziarul de Apuseni, edilul Bradului, Florin Cazacu anunță că redeschiderea mineritului este o soluție pentru brădeni, însă doar în „condițiile de protejare a mediului” creând premisele unei relansări economice a întregii zone.

Primarul brădenilor mai consideră că reabilitarea drumului Deva-Brad și finalizarea barajului din apropierea orașului, terminat în proporție de 80% ar crește interesul turistic.

Vă redăm integral interviul acordat de Florin Cazacu site-ului Ziarul de Apuseni:

autor: Camelia Dină.

Florin Cazacu a fost fotbalist la Aurul Brad și lider de sindicat la Mina Barza. În biroul lui se află la loc de cinste, pe lângă picturile cu Avram Iancu, steagul național și cel european și unelte de minerit. Un șaitroc, o lampă…

-Sunteți primar la al treilea mandat. Cum ați găsit orașul la preluarea conducerii administrației locale și ce ați reușit să schimbați în viața cetățenilor?

-Cunoșteam bine problematica municipalității. Înainte de 2004 am fost zece ani liderul de sindicat al Minei Barza și din 2000, consilier local. Orașul nu strălucea din punct de vedere administrativ, avea o infrastructură prost întreținută și de aceea cetățenii aveau așteptări extrem de mari de la mine.

-Ce s-a întâmplat după decizia guvernului de a închide minele de stat?

-Este binecunoscut că într-o zonă monoindustrială, când activitatea de bază, mineritul, dispare, se reduc veniturile populației. Chiar dacă s-au dat plăți compensatorii, banii au ajuns o scurtă durată de timp. Evident că prin închiderea minei, efectul nefast a infl uențat negativ nu doar bugetul local, ci întreaga zonă.

-Dar minerii au primit mai multe salarii la disponibilizare.

-Acordarea plăților compensatorii, „ieșirea benevolă la Ordonanță”, cum ziceau minerii, a însemnat o bombă socială cu efect întârziat. În doi ani, majoritatea ortacilor și-au cheltuit banii și au început să-și caute de lucru. Antreprenoriatul local nu era pregătit să absoarbă așa o masă mare de cereri de angajare.

-Ce s-a întâmplat cu clădirile companiilor miniere?

-Minele au fost părăsite și neconservate. Clădirile au căzut pradă hoților de fier vechi și societăților de lichidatori judiciari care nu au procedat corect. Imaginile fostelor situri miniere arată ca după apocalipsă, mai blând spus, ca după război.

-Dar Conversmin a cheltuit aproape 1 miliard de dolari pentru închiderea și ecologizarea zonelor.

-O parte din bani au fost folosiți pentru iazurile de decantare, iar majoritatea activelor au ajuns la fier vechi.

 • În perioada 1939-1941, echipa Aurul Brad evolua în prima ligă de fotbal.

-Nu au fost atrași investitori?

-Marile așteptări legate de atragerea unor investitori, prin crearea de statut de zonă monoindustrială, s-a dovedit un fiasco. Administrația publică locală se confruntă astăzi cu situații foarte delicate, în care oamenii solicită locuri de muncă, iar noi suntem în imposibilitatea satisfacerii acestor cereri foarte mari. Nu avem pârghii de atragere a investitorilor.

„Drămuim sărăcia în așa fel încât în oraș să menținem o stare de normalitate”

-Cum stați cu bugetul local?

-Bugetul este tot mai mic, problemele administrației publice locale sunt foarte mari, descentralizarea nu a fost susținută cu un aport financiar.

-Cum vă descurcați?

-Drămuim sărăcia în așa fel încât în oraș să menținem o stare de normalitate.

-Care este cea mai gravă problemă a municipalității?

– După lipsa locurilor de muncă, cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm este asigurarea agentului termic. Nu avem conexiune la rețeaua de gaz metan, costul de producție a giga-caloriei e foarte mare, populația are o forță financiară foarte mică, iar subvențiile sunt practic imposibil de asigurat doar din bugetul local.

-Vă simt tulburat.

-Am o mare durere: oamenii acestor locuri, prim munca lor, au dat țării tone de aur, iar truditorii din adâncuri se confruntă acum cu probleme foarte grave.

-Ce ați făcut în acest sens?

-Am încercat să atragem investitori, să reparăm cât de bine se poate drumurile. Avem discuții avansate cu Transgaz pentru racordarea municipiului la rețeaua națională. Am preluat platforma minei Țebea, unde va fi o zonă industrială, pentru cei care vor să investească.

-Ați accesat fonduri europene?

-Există un proiect de gestionare a reziduurilor menajere, în faza de derulare. De asemenea, extinderea rețelei de apă și canal, un proiect de 18 milioane de lei.

 • Prin anii ’70, mina Barza procesa 5-6 tone de aur/an

-Tot trist vă văd.

-Mă apasă situația de astăzi. Bradul a dat prin munca sa 1% din aurul lumii la un moment dat, prin mina de la Barza, iar acum oamenii trăiesc în sărăcie.

-Care este nivelul șomajului?

-Cam 10-12 %, dar cifrele nu sunt relevante, mulți au ieșit din evidențe.

-Ce așteptări aveți pentru viitor?

-Derularea celor două proiecte de apă și canal, precum și conducta de gaz. Avem asigurări că CNADR va începe reabilitarea drumului Deva-Brad, finalizarea barajului din apropierea orașului, terminat în proporție de 80%, prin finalizarea sa ar crește interesul turistic. Este important pentru noi să preluăm în proprietate Muzeul Aurului, cu o colecție unică în lume. Dorim să reabilităm Cinematograful, lăsat în paragină de proprietarul actual.

-Dar despre perspectiva repornirii mineritului?

-Avem informații că se fac prospecțiuni în zonă. Redeschiderea mineritului, în condițiile de protejare a mediului, ar crea premisele unei relansări economice a întregii zone.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

6 Comments

 1. Alin says:

  proiectul cu apa si canalizare este al Apa Prod, nu al primariei.

 2. alin puscas says:

  Ce investitori Dmnu cazacu da-ne macar un exemplu cand ai incercat. Drept vorbind, o sa fii in curand primarul pensionarilor (nu ca asta ar fi ceva rau )dar parca ar fi mai bine sa fi primarul unui oras prosper! Uita nostalgia mineritului si fii vizionar, diversificarea ar putea rezolva ceva din tragedia pe care oamenii o traiesc zi de zi. Zilele “monoindustrializarii” s-au cam dus, chiar daca la prima vedere ar putea parea o solutie salvatoare, stii si tu ca este o utopie. Iar ca primar, nu prea ai derptul sa zici ca “ai auzit” sau ca ai informatii ca se fac prospectiuni….asta se poate zice la colt de strada, dar nu de catre un primar. Numeste sursa de informatii sau nu da din nou sperante desarte. Oricum, sa zicem ca ar fi adevarat,cu cine ai mai face minerit in Brad? Care este varsta medie la populatia masculina si cati mai sunt apti de munca? Cauta alte surse, cauta …..ai si exemple de reusita in tara aia, sunt primari care s-au zbatut si au reusit sa faca ceva, chiar si in tara aia batuta de Dumnezeu cu politicieni de doua parale care au furat, fura si vor fura pe rupte….de la oamenii care i-au pus acolo si ii platesc ……sa fure!

 3. Anca says:

  Observ cu mare tristete ca majoritatea oamenilor din Romania tanjesc cu tristete dupa vremurile de altadata. In aceasta categorie intra si primarul si 80% din bradeni care viseaza redeschiderea minelor de aur. Ce nu inteleg oamenii astia din pacate, e ca lumea civilizata trece in era postindustriala. Mineritul intens la Brad este de fapt o adevararata drama comunista care nu a fost altceva decat popularea unui mic orasel de munte cu tot felul de muncitori adusi din intreaga tara. In aceeasi categorie intra si V. Jiului unde situatia este de-a dreptul dramatica. Ce nu au gandit autoritatile comuniste la vremea respecta este ce face cu aceasta masa de mineri pe banda intr-un interval mai lung de timp. Aurul asta se va termina odata si-odata si in final tot la saracie se va ajunge. De ce nu valorifica acest primar pozitia Bradului pe un drum european care iese din tara la 150 si ceva de kilometrii? De ce nu valorifica noua autostrada? Chiar aurul e unica solutie? Va spun eu ca nu e. Exista alternative de industrie usoara, dar trebuie adusi investitori, dar cum economia de piata presupune infrastructura, competitivitate pentru un oras in care 80% se cred inca in epoca ceausista cel mai simplu e aurul. Asa primarul le-ar inchide gura la pensionarii care in afara de Barza alteceva n-au auzit, n-au vazut. Voi realizati ca la Brad gandirea e una tipica de anii 80? Uitati-va in jur ca economia se revigoreaza in V. Muresului, in Sebes, in Alba. Oradea va prospera datorita parteneriatelor transfrontaliere. Bradul viseaza stralucirea aurului, in loc sa puna mana sa ecologizeze zonele aurifere si sa termine odata pentru totdeauna cu poluarea si cu supradimensionarea populatiei unui oras care ar putea prospera daca ar avea 5-6 investitori seriosi paralel cu pastrarea populatiei in valentele actuale. Nici n-ar mai fi nevoie de nicio mina. Dar cum e greu sa pui creerul in miscare sa cauti strategi pentru investitori, tot mai simplu e sa arunci pastila cu aurul care ar revigora orasul timp de maxim 25 de ani, dupa care s-ar ajunge tot in saracie si probabil cu o populatie somera si mai numeroasa, pentru ca minele nu fac decat sa atraga muncitori care in timp, la a doua, a treia generatie sunt someri pe banda. Inca traim drama comunista cand zeci de mii de oameni din afara arcului carpatic au fost orbiti de stralucirea industriei comuniste si s-au stabilit in zone care puteau prospera incet. Aceasta strategie a adus Romania in aceasta criza de valori. Ne-am trezit cu fostii muncitori acum someri pe banda, cu o clasa dezradacinata, needucata si saraca. Acum, ar trebui lucrat la indreptatarea acestor probleme prin educatie si prin asigurearea unei economi competitive si simple. Nu mai avem nevoie de colosi industriali care sa scoata saracie pe banda….

  • Alin says:

   Un raspuns de nota 10. Felicitari!

   • dumitru ionel says:

    Mineritul trebuie redeschis la Gura Barza ,gindit sa fie rentabil economic si ecologic,bineinteles la scara mai mica fata de ce a fost in perioafa comunista.

 4. Anca says:

  Primarul vrea mina pentru ca mina o face guvernul sau o companie privata si el nu are de facut nimic. Primarii din Romania nu inteleg ca rolul lor acum nu mai e de primar in sensul socialist care aplica politica Bucurestiului ci e unul de manager care trebuie sa caute investitori, sa ofere companiilor private infratstructura necesara sa se dezvolte, drumuri locale, accese facile, concesionarea unor terenuri in folosul comunitatii pentru dezvoltari antreprenoriale. Economia de piata e mult mai complicata. Serele din Brad sunt toate sparte. De ce nu au fost concesionate unui intreprinzator sa faca ceva acolo cand inca puteau fi refolosite? S-ar fi creat cateva locuri de munca in plus. Asta e doar un exemplu infim. Exista inca atatea alte alternative in zona, mai ales ca Bradul e un oras privilegiat situat la distante egale de Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Alba, Sibiu. Reabilitarea drumului spre Deva si Oradea paralel cu aotostrada care deja e ca si finalizata pana la Sibiu si se va termina si spre Lugoj sunt doar un inceput. Dar nu, Bradul are nevoie de biserici, de exemplu biserica din cartierul ala de peste Luncoi este fix pe terenul pe unde ar fi trebuit sa treaca centura orasului pe directia Deva Campeni. De ce credeti ca e ditamai bulevardul peste Luncoi neterminat prin fata pe la noul bloc ANL? Pentru ca pe acolo au fost lasate ogoare libere pe unde sa treaca sosele, dar la Brad s-a uitat asta si s-au facut biserica ca sa cante clopotele dimineata la blocuri. Uitati-va doar in jur sa vedeti cum alte orase mici, gen Medias, Beius, Fagaras, Beclean isi fac centuri ocolitoare, sosele, infrastructura care duc la o revigorare a economiei treptat. Bradul a ramas blocat la minerit, iar fostii minseri au umplut birturile care macar ele prospera. Taxele locale nu le mai plateste nimeni, se taie si apa rece mai nou. Orasul ala este putred dpdv social, iar cei inteligenti nu au alta alternativa decat sa plece sau sa se supuna proletarismului modern cu apa taiata pentru asa vrea boborul din Brad care e majoritatea

Leave a Comment