123 Dorin Gligor susţine salvarea ansamblului de așezări și fortificații dacice din Munții Orăștiei!

Dorin Gligor susţine salvarea ansamblului de așezări și fortificații dacice din Munții Orăștiei!

Politică — By on 16/05/2015 20:45

gligorDorin Gligor susţine salvarea unui patrimoniu unic în lume: Ansamblul de așezări și fortificații dacice din Munții Orăștiei!

În perioada 13-15 mai 2015, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a efectuat o vizită de lucru la Cetățile Dacice din județul Hunedoara. Aceasta a inclus, pe lângă vizitarea cetăților, consultări cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai Comitetelor de gestiune UNESCO pentru monumentul Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, primari, reprezentatul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și a Parcului Natural Grădiștea  Muncelului — Cioclovina.

‘Cetățile Dacice sunt obiectiv de interes național înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO care se află sub incidența a două reglementări legale dată fiind suprafața împădurită din arealul monumentului istoric. Acest lucru a produs un blocaj în procesul de conservare și contribuie la continuarea stării de depreciere a monumentului’, declară senatorul Constantin Traian Igaș, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Este de precizat că pe întreg teritoriul României există doar trei astfel de cazuri, în speță monumentul de la Sarmizegetusa Regia, cel de la Piatra Roșie și cel de la Căpâlna din Județul Alba, toate trei  înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Probleme identificate de comisie

În urma vizitei efectuate, membrii comisiei au identificat o serie de probleme grave ce afectează aceste monumente istorice:

  • statutul juridic al proprietăților pe care se găsesc situate Cetățile Dacice din Munții Orăștiei;
  • lipsa unei infrastructuri adecvate care să asigure accesul turiștilor la cetăți;
  • întreținerea și administrarea siturilor arheologice;
  • pozitia unor situri arheologice în interiorul siturilor naturale aflate în administrarea Ministerului Mediului și Pădurilor;
  • corelarea actelor normative inițiate de instituții diferite ce pot avea incidență asupra siturilor arheologice, în vederea stabilirii unor criterii comune pentru protejarea siturilor;
  • braconajul arheologic si lipsa unor mijloace adecvate de protectie.
  • Sarmisegetuza Regia — model de bună practică

Singurul monument la care se observă îmbunătățiri substanțiale este cel de la Sarmisegetuza Regia, îmbunătățiri ce au avut loc din anul 2012, anul în care a fost preluat de Consiliul Județean Hunedoara. Este vorba despre efectuarea unor lucrări de curățare a vegetației uscate, refacerea căilor de acces și montarea de indicatoare noi. De asemenea, s-a introdus un regulament de vizitare, inclusiv amenzi pentru cei care se urcă pe monumente, dar și demararea unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, câștigat și contractat de Consiliul Județean Hunedoara.

‘Drumul județean care urcă la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi modernizat până la sfârsitul acestui an în baza unui proiect cu finantare europeană nerambursabilă în valoare totală de 9,41 milioane euro. Modernizarea drumului de acces este doar primul pas pentru a pune în valoare cetățile dacice, din respect față de trecut și responsabilitate pentru viitor’, a declarat vicepresedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor.

Descentralizare reală pentru salvarea Cetăților Dacice

Potrivit vicepreședintelui CJ Hunedoara, schema de acțiune pe care trebuie mers trebuie să fie simplă și să cuprindă priorități clare. ‘Este necesar, în această ordine, ca instituția Consiliului Județean Hunedoara să dobândească dreptul de administrare a întregului patrimoniu UNESCO reprezentat de ansamblul de așezări și fortificații dacice din Munții Orăștiei. Pasul următor ar fi reprezentat de o inventariere a tuturor studiilor de fezabilitate care au avut ca obiect reabilitarea cetăților dacice, urmat de reluarea finanțării programului multianual de cercetare pe care Ministerul Culturii a blocat-o în 2012. Pentru salvarea acestui patrimoniu unic în lume, putem vorbi și de nevoia unei descentralizări reale a deciziei în administrație. S-a dovedit până acum că autoritățile publice locale sunt mai apropiate de valorile locale decât Centrul, iar Munții Orăștiei sunt un exemplu trist în acest sens. Nu cerem decât să fim lăsați să acționăm în baza unei descentralizări administrative, și pe responsabilități, dar și pe resurse’, a declarat Dorin Gligor, vicepreședinte CJ Hunedoara.

Concluzii desprinse în urma vizitei de lucru

Având în vedere cele constatate la fața locului și în urma discuțiilor purtate, una dintre concluziile acestei deplasări a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO este  necesitatea susținerii demersurilor de atribuire în administrare și a celorlalte cetăți către autoritățile județene sau locale. De asemenea, a reieșit și oportunitatea unei inițiative legislative privind protejarea monumentelor UNESCO.

‘Inițiativa legislativă va propune scoaterea din fondul forestier național a terenurilor  pe amplasamentul cărora se află monumente  istorice  cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să se poată efectua lucrările de întreținere, conservare și restaurare a acestor monumente’, declară președintele comisiei, Constantin Traian Igaș.

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment