123 DIGI24: La doar câți kilometri de Brad există un „Big Ben” de Hunedoara! Intră să-l vezi | InfoBrad.ro

DIGI24: La doar câți kilometri de Brad există un „Big Ben” de Hunedoara! Intră să-l vezi

Județ, Știință & It — By on 06/09/2015 10:05

big ben de hunedoaraO comună din Hunedoara se mândreşte cu propriul… Big Ben. Nu e tocmai de dimensiunile celebrului orologiu londonez, dar localnicii se fălesc cu el. E vechi de mai bine de un secol, dar funcţionează de când a fost adus fără să fi fost reparat vreodată, iar mecanismul său arată şi acum ca şi nou.

Biserica romano-catolică din satul Băiţa a fost ridicată la începutul anilor 1800. În 1892, enoriaşii au primit ca donaţie din Austria ceasul, două altare şi orga. Orologiul, cu un mecanism foarte simplu, dar extrem de precis, nu s-a stricat de atunci nici măcar o dată.

În ultimii ani, ştiind că bătrâneţea nu îl va mai lăsa să urce zilnic în turla bisericii pentru a unge sau pentru a întoarce ceasul, ceasornicarul de 85 de ani şi-a găsit un învăţăcel. Florin a prins drag de ceasul de la biserică şi a deprins ce trebuie să facă pentru a-l ţine în funcţiune.

Florin Mateşan: „Mecanismul trebuie uns pentru ca rotiţele să meargă cum trebuie şi să nu se uşte”.

Ceasul austriac are pendulul din lemn de trandafir. Mecanismul său n-a dat greş niciodată, iar ceasornicarii veniţi să îl studieze, nu au reuşit să îi descopere secretele.

Andrada Velciov: „Ceasul bisericii a fost întotdeauna un reper orar pentru localnici. Bătăile orologiului se aud la peste un kilometru distanţă, astfel că oamenii ştiu mereu cât e ora, chiar dacă sunt acasă sau la câmp”.

Cândva, la slujbele ţinute la biserica romano-catolică se adunau peste 700 de enoriaşi. Acum mai sunt doar 10 credincioşi, iar slujbe se ţin numai o dată pe lună, oficiate de un preot venit din altă comună.

sursă știre: digi24.ro

Daca ti-a placut acest articol click pe "Like" pentru a urmarii InfoBrad pe Facebook   Tags: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment