Obiective Turistice

Vă prezentăm câteva dintre obiectivele turistice ale Municipiului Brad: 

  • În acest oraș a fost instalată o copie a Statuii Lupoaicei (Lupa Capitolina), simbolul latinității poporului român precum și Monumentul Noi Dacii din Piața Centrală.
  • La Brad se mai află Muzeul Aurului care înfățișează un istoric al mineritului în România, prezentând totodată minerale provenite din zonă, din Maramureș și de la Ocna de Fier, precum și eșantioane de aur nativ găsite în Munții Apuseni.
  • Pentru înfrumusețarea aspectului urbanistic al orașului, au fost executate diferite statui care reprezintă personalități marcante în istoria orașului:
  • Satuia lui Horia din fața poștei a fost executată de sculptorul Nicolae Pascu, cel care a sculptat și bustul lui Avram Iancu din curtea liceului.
  • În parcul Orașul Nou a existat o statuie din bronz a lui Avram Iancu, executată de sculptorul Naum Corcescu, dar această statuie a fost mutată lângă Gara CFR la periferia orașului pe motivul că nu îl reprezintă concret pe Avram Iancu. În locul ei a fost adusă o nouă statuie a lui Avram Iancu executată de sculptorul Horia Flămând.
  • Muzeul aurului Brad – unic in Europa

    Muzeul de etnografie – Brad, Treptele Romane – Ruda Brad, Mãnãstirea din Crişan, Ştrandurile din Brad, Casa memorialã Crişan

    Mormântul lui Avram Iancu- Ţebea, Gorunul lui Horea – Ţebea, Peştera Liliecilor- Prihodişte, Staţiunea balneoclimaterică Vaţa, Mãnãstirea de la Crişcior, Cascada şi podul Grohotului, Pãstrãvãria de la Bulzeşti.

După un anumit timp statuia de la gară a fost desprinsă de pe soclu de niște cabluri metalice trase de o locomotivă, iar aceasta s-a deteriorat. Statuia a fost depozitată într-un depozit de la Racova. După 1989, statuia a fost reparată și reamplasată lângă gară.